Dziś zaprezentuje Wam mój pyszny obiadek. Były to naleśniki z dżemem wiśniowym domowej roboty <mniam>.
Zaczynamy :
1. Przygotowujemy składniki
1/3 szkl. wody (zwyklej)
1/3 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju (tak ok)
cukier wg uznania (ja dodaje go tylko trochę, bo jadam ze słodkim nadzieniem ;p )
2. Najlepsze naleśniki wychodzą gdy ciasto przygotujemy mikserem.
3. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
4. Cienkie naleśniki smażymy bez oleju (z wyjątkiem pierwszego naleśnika) na teflonowej patelni. Ja swoją kupiłam za ok 25 zł.
5. Ciasto nalewamy zdejmując patelnie z ognia.
Skąd wiemy kiedy przewrócić? Kiedy brzegi naleśnika nabiorą złotego koloru.Pamiętajmy o używaniu drewnianej lub plastikowej łopatki.
6. Naleśnik wykładamy ulubionym nadzieniem ( u mnie dżem wiśniowy) zawijamy w trójkąt, rulon czy w co tam chcecie :) ii zabieramy się za jedzeniee!!!
Znalazłam okładke od patelni :D |
Smacznego !
Dajcie znać jak wypróbujecie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostawiając po sobie ślad sprawiasz mi ogromną przyjemność :)